Hout in huis is altijd stijlvol. In wat voor soort woning of interieur je ook woont, houten meubels en houten vloeren stralen altijd warmte en gezelligheid uit. Als je de schoonheid van je houten eyecatchers wil behouden en hun levensduur wil verlengen, is het wel essentieel om je meubels en vloeren goed te onderhouden. Twee belangrijke aspecten van dit onderhoud zijn het gebruik van meubelolie en het regelmatig reinigen van parketvloeren. Zowel meubelolie als je parket reinigen vereisen je zorgvuldige aandacht en de juiste technieken om ervoor te zorgen dat je interieur er altijd stralend uit blijft zien. Hier lees je hoe je aan de slag kunt gaan met je parketvloeren en met je houten meubels.

Gebruik van meubelolie

Voor het onderhoud van je houten meubels is meubelolie het meest ideale product. Dat komt omdat deze olie niet alleen bescherming tegen uitdroging en barsten biedt, maar ook omdat het de natuurlijke schoonheid van je hout verbetert. Gelukkig is het gebruik van meubelolie eenvoudig, al vereist het wel enige zorgvuldigheid. 

In 5 stappen naar stralende meubels

Stap 1: bereid je voor
Voor je meubelolie gaat aanbrengen, is het belangrijk dat je het oppervlak van het hout schoon en droog maakt. Verwijder dus eventueel stof, vuil en vlekken met een zachte doek.

Stap 2: olie gebruiken
Gebruik een zachte borstel of een schone doek om een kleine hoeveelheid meubelolie op je meubels aan te brengen. Je werkt best in de richting van de houtnerf, zodat je een gelijkmatige dekking kunt garanderen. Wees zuinig met je olie; als je wat te kwistig bent, kun je plakkerige resten krijgen.

Stap 3: laten absorberen
Meubelolie heeft wat tijd nodig om in je meubels te trekken. Reken ongeveer een half uurtje en ga nadien nog eens met een schone doek over je meubels.

Stap 4: laten drogen
Wanneer je je meubels behandeld hebt met olie, laat je ze best een dagje drogen voor je ze opnieuw gaat gebruiken.

Stap 5: herhaal waar nodig
Als je een nog diepere glans of betere bescherming wil bereiken, kun je de eerste vier stappen nog eens herhalen. Met kwalitatieve meubelolie is dat echter niet nodig.

Parket reinigen als een pro

Een houten vloer is zowel een zegen als een vloek. Enerzijds is zo’n parketvloer een prachtige toevoeging aan je huis, anderzijds vereist hij wel regelmatig onderhoud om zijn glans te behouden en om er proper uit te blijven zien. Je parket reinigen is dan ook cruciaal om vuil, vlekken en stof te verwijderen zonder dat je het hout beschadigt. Dit doe je met behulp van producten die speciaal ontwikkeld zijn om jouw houten vloeren te reinigen en te onderhouden, en die ervoor zorgen dat jouw geoliede vloeren hun topconditie behouden.