De laatste jaren wordt de focus erg gelegd op het milieu en de impact die de mens heeft op het milieu. Er wordt verkondigd dat er meer rekening gehouden moet worden met de natuur op alle vlakken. Wanneer iedereen een kleine bijdrage levert, kan dit reeds een grote verbetering met zich meebrengen. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op twee specifieke elementen die voor een groenere omgeving kunnen zorgen, namelijk een sedumdak en groenblijvende bodembedekkers.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is eigenlijk een andere benaming voor een groendak. Bijna elk plat of licht hellend dak is passend voor een sedumdak. Bij een dergelijk dak worden er vetplantjes gepland op het dak, wat verschillende voordelen met zich meebrengt. Het is namelijk heel goed voor de biodiversiteit. Het trekt niet enkel bijen en vlinders aan, maar ook vliegen en andere insecten. Het klinkt misschien niet echt positief, maar dat is het wel. Een groendak zorgt er namelijk voor dat deze insecten een plaats kunnen creëren waar ze eenvoudig aan hun voedsel kunnen zonder dat ze door mensen worden gestoord. Wanneer ze in straten of parken rondvliegen, is de kans groot dat de mens hun levensstijl verstoort. Op daken is dit niet het geval waardoor ze rustig kunnen leven.

Kies voor bodembedekkers in je tuin

Niet elke aanpassing of toevoeging van groen moet een bijdrage leveren aan het milieu. Het kan ook gewoon een praktische verbetering zijn die het leven gewoon iets eenvoudiger maakt. Een goed voorbeeld hiervan zijn groenblijvende bodembedekkers. Indien je een tuin hebt, ken je ongetwijfeld wel de bruine plekken zand of grond die achterblijven wanneer je onkruid uittrekt. Dit is allemaal verleden tijd wanneer je kiest voor een bodembedekker en meer specifiek een bodembedekker die groen blijft.

Je hebt hierbij de keuze tussen matten en planten. Het voordeel van de planten is dat ze veel goedkoper zijn dan de matten, maar het neemt meer tijd in beslag om ze te planten en het duurt ook langer voordat ze de groene laag hebben gecreëerd. De matten zijn dan weer duurder, maar geven sneller het gewenste effect.

Een bijkomend voordeel van bodembedekkers is dat ze een onkruidwerende werking hebben. De bodemlaag blijft droog waardoor onkruid niet de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen aangezien onkruid vocht nodig heeft om te groeien. Je hebt heel wat verschillende mogelijkheden wanneer je op zoek gaat naar bodembedekkers. Zo heb je naast groenblijvende bodembedekkers ook bedekkers die wel hun bladeren verliezen in de winter. In de zomer zorgen ze dan wel weer voor een mooi tafereel in je tuin. Wanneer je zelf bodembedekkers wil plaatsen, is het dus belangrijk dat je weet wat voor soort je juist zoekt.